MAIN PUBLICATION :Home » Vezetői összefoglaló » Köszönetnyilvánítás

Click here for full pdf version of Executive Summary (Hungarian)

Vezetői összefoglaló

Szélenergia – a tények

Kalauz a szélenergia technológiájához, gazdaságtanához és jövőjéhez

3. Kiadás


Köszönetnyilvánítás

Az Európai Szélenergia Társaság (EWEA) hálásan köszöni azoknak a szerzőknek a munkáját, akik hozzájárultak a Szélenergia – a tények című dokumentum új kiadásához.

I. Rész:

Paul Gardner, Andrew Garrad, Lars Falbe Hansen, Peter Jamieson, Colin Morgan, Fatma Murray és Andrew Tindal, Garrad Hassan and Partners, Egyesült Királyság (www.garradhassan.com); José Ignacio Cruz, CIEMAT, Spanyolország (www.ciemat.es); Nicholas Fichaux, Európai Szélenergia Társaság (EWEA) (www.ewea.org).

II. Rész:

Frans Van Hulle, EWEA és Paul Gardner, Garrad Hassan and Partners.

III. Rész:

Poul Erik Morthorst, Risǿ National Laboratory, Technical University of Denmark (www.risoe.dk); Hans Auer, Energy Economics Group, University of Vienna; Andrew Garrad, Garrad Hassan and Partners; Isabel Blanco, UAH, Spanyolország (www.uah.es).

IV. Rész:

Angelika Pullen, Globális Szélenergia Tanács (GWEC) (www.gwec.net); Keith Hays, Emerging Energy Research (www.emerging-energy.com); Gesine Knolle, EWEA.

V. Rész:

Carmen Lago és Ana Prades, CIEMAT, Spanyolország (www.ciemat.es); Angelika Pullen, GWEC; Hans Auer, Energy Economics Group, University of Vienna.

VI. Rész:

Arthouros Zervos, National Technical University of Athens, Görögország (www.ntua.gr); Christian Kjaer, EWEA.

Koordinátorok:

Zoé Wildiers és Gesine Knolle, EWEA

Szerkesztők:

Christian Kjaer, Bruce Douglas, Raffaella Bianchin és Elke Zander, EWEA

Nyelvi szerkesztők:

Rachel Davies, Sarah Clifford, Chris Rose

Köszönetet mondunk továbbá az értékes adatokért és a szöveg lényeges kiegészítéseiért az alább felsorolt szervezeteknek, valamint az EWEA többi tagszervezetének a tőlük kapott támogatásért és hozzájárulásukért.

Megújuló Energiaforrás Termelők Szövetsége (APPA, Spanyolország)

Ausztriai Szélenergia Társaság

Brit Szélenergia Társaság

Bolgár Szélenergia Társaság

Ciprusi Energia Intézet

Cseh Szélenergia Társaság

Dán Szélipari Társaság

ECN, Hollandia

Ente Per Le Nuove Tecnologie, l’Energia e l’ Ambiente-Centro Ricerche (ENEA, Olaszország)

Észt Szélenergia Társaság

Finn Szélenergia Társaság

Francia Környezet- és Energiagazdálkodási Ügynökség (ADEME, Franciaország)

GE Wind Energy, Németország

Görög Szélenergia Társaság

Instituto de Engenharia Mecanica e Gestao Industrial (INEGI, Portugália)

Ír Szélenergia Társaság

KEMA Power Generation and Sustainables, Hollandia

Lett Szélenergia Társaság

Magyar Szélenergia Társaság

Német Szélenergia Társaság

Román Szélenergia Társaság

Szlovák Szélenergia Társaság

Svéd Védelmi Kutatási Ügynökség

Vestas Wind Systems, Dánia

VIS VENTI Szövetség a Szélenergia Támogatásáért, Lengyelország

Végezetül az Európai Szélenergia Társaság köszönetet mond az Európai Bizottság Energiaügyi és Közlekedési Főigazgatóságának (DG TREN) a jelen projekthez (EIE/07/230/SI2.466850) nyújtott értékes támogatásért és hozzájárulásért.

A Szélenergia – a tények c. dokumentumban szereplő információk nem feltétlen tükrözik az Európai Szélenergia Társaság vagy az Európai Bizottság formális álláspontját.Vezetői összefoglaló

A Szélenergia – a tények c. dokumentum 2004 februárjában közzétett utolsó kiadása óta a szélenergia-szektor lélegzetelállító sebességgel fejlődött, és mára magas prioritású politikai kérdéssé nőtte ki magát. Az energiaválság fenyegetése miatt egyre sürgetőbbé válik, hogy azonnali és konkrét megoldások szülessenek az energiával és az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívásokra, amelyekkel a világ jelenleg szembe kell, hogy nézzen. A szélenergia pontosan ezt kínálja.

A tájékozott választások és politikai döntések meghozatalához elengedhetetlen a szélenergia-szektor világos és mély megértése. A jelen kiadvány ennek a tudásanyagnak a terjesztéséhez igyekszik hozzájárulni azáltal, hogy részletes tájékoztatást nyújt a szélenergia-szektorról. A Szélenergia – a tények c. dokumentum átfogó áttekintést nyújt napjaink szélenergiával kapcsolatos alapvető kérdéseiről, úgymint: a szélenergia-erőforrások felbecslése, technológia, szélfarmtervezés, part menti szélenergia, kutatás és fejlesztés, hálózatba történő integrálás, gazdaságtan, ipar és piacok, környezeti előnyök, forgatókönyvek és célok.

2004 óta a szélenergia bevezetése drámai módon nőtt. A globális telepített kapacitás a 2003. végi 40 000 megawattról (MW) 2007 végére 94 000 MW-ra nőtt, vagyis az átlagos éves növekedési sebesség majdnem 25% volt. Európa elismerten világelső a szélenergia-technológia terén. A 2007. végi adatok szerint a világ teljes szélenergia-kapacitásának 60- Európában lett telepítve, és az európai vállalatok világpiaci részesedése 2007-ben 66% volt. A villamosenergia-szektorbeli részesedés Dániában elérte a 21%t, Németországban és Spanyolországban pedig kb. 7 és 12% volt. Regionális szinten az elért eredmények még lenyűgözőbbek: az észak-németországi Schleswig–Holstein szövetségi tartományban a telepített szélenergia-kapacitás meghaladja a 2500 MW-ot, ami a régió teljes villamosenergia-szükségletének 36%aacute;nak fedezésére elég, a spanyolországi Navarrában pedig az energiafogyasztás 70%aacute;t a szélenergia biztosítja. 


Figure S.1 Global cumulativewind power capacity, 1990–2007 (in MW)

S.1. ábra Összegzett szélenergia-kapacitás a világban, 1990–2007 (MW egységekben)

Forrás: GWEC/EWEA (2008)


Figure S.2 Global annual windpower capacity, 1991-2007 (in MW)

S.2. ábra Évente  telepített szélenergia-kapacitás a világban, 1991–2007 (MW egységekben)

Forrás: GWEC/EWEA (2008)


Nagy előrelépést hozott 2007 márciusa, amikor az EU államfői kötelező erejű célkitűzésként elfogadták, hogy 2020-ra az energia 20- megújuló forrásokból kell, hogy származzon. 2008 januárjában az Európai Bizottság a megújuló energiaforrásokra vonatkozó törvénytervezetet nyújtott be, mely olyan stabil és rugalmas EU-keretrendszert javasol, amely a szélenergia nagymértékű növekedését biztosítaná Európában. Ha a szélenergia ezután is ilyen pozitív politikai támogatást kap, akkor az EWEA előrevetített adatai szerint a szélenergia telepített kapacitása 2010-re eléri a 80 000 MW-ot az EU 27 tagállamában. Ez összességében a villamosenergia-ellátás 5%aacute;t kitevő részesedést jelentene. 2020-ra ez a szám a várakozások szerint 12–14%a nő, így a szélenergia 107 millió átlagos európai háztartás energiaigényének megfelelő termelést biztosít majd.

  Sitemap | Partners | Disclaimer | Contact

coordinated by

EWEA

supported by

Intelligent Energy Europ

The sole responsibility for the content of this webpage lies with the authors. It does not necessarily reflect the opinion of the European Communities. The European Commission is not responsible for any use that maybe made of the information contained therein.